26 april 2024

bijeenkomst Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)

Het Zwartewatermotel stond woensdagmiddag  24 april in het teken van de het project van gemeente Zwartewaterland: “Opgroeien in een Kansrijke Omgeving”. Namens de PVDA nam ik deel aan deze bijeenkomst. Zorg voor onze jongeren is een belangrijke speerpunt voor de PVDA en daarin willen we graag meedenken en meehelpen.

Op initiatief van de gemeente kwamen vertegenwoordigers van instellingen, organisaties, scholen, verenigingen, 2 politieke partijen en inwoners van Zwartewaterland voor de tweede keer bij elkaar om gezamenlijk te praten over hoe wij met elkaar een vuist kunnen maken onze jongeren af te houden van alcohol en middelen gebruik.

Het project OKO omvat 4 domeinen: Gezin, vrije tijd, school en vriendengroep (peergroep). Uit onderzoeken kwam naar voren dat jongeren in klassen 2 en 4 van het voortgezet onderwijs gemakkelijk aan alcohol, tabakswaren en drugs kunnen komen. Drankgebruik, roken (en vapen) blijkt in de afgelopen jaren onder onze jongeren te zijn toegenomen in onze gemeente, terwijl het gebruik van wiet of hasj licht was afgenomen. Er lijkt een link te bestaan met mentale klachten en het zich niet veilig voelen. kortom, er zijn zorgen om de fysieke en mentale gezondheid van onze jongeren. Met een integrale aanpak kan hierin verandering gebracht worden.

In groepjes gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek om te zoeken naar ingangen en mogelijkheden, waarmee we onze jongeren positief kunnen beïnvloeden om niet te roken, alcohol te drinken en drugs te gebruiken. De domeinen Gezin en Vrije tijd zijn uitgekozen om mee te starten.

Namens PVDA zal ik de vorderingen hierin blijven volgen en ondersteunen.

Met vriendelijke groet,

Ron Bleumink

Burgerraadslid PVDA