Actie voor behoud Kolksluis levert eerste resultaat op

22 december 2018

In krap anderhalve week heeft de handtekening actie voor het behoud van de Kolksluis in Zwartsluis ruim 500 handtekeningen opgeleverd. De sluis dreigt ten onder te gaan aan verwaarlozing en achterstallig onderhoud. Afgelopen week werd het resultaat van de actie overhandigd aan burgemeester Eddy Bilder.

De eerste burger van Zwartewaterland gaf aan de actie van harte te onderschrijven. Inmiddels heeft hij de Kolksluis voorgedragen voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor dit kan worden afgerond. Tevens zet Bilder zich in om de sluis, die van groot cultuurhistorisch belang is voor Zwartsluis, op de Rijksmonumentenlijst geplaatst te krijgen.

De actie rondom de Kolksluis is een initiatief van meerdere inwoners van Zwartsluis. Hoewel eerst een huis-aan-huis actie is overwogen, is er uiteindelijk voor gekozen om op meerdere adressen in Zwartsluis lijsten neer te leggen. Hierop konden inwoners hun steun aan de actie ‘Behoud de Kolksluis voor Zwartsluis’ tonen door een handtekening te plaatsen.

Greet Generaal en Harm Bonsink zijn de woordvoerders.   “De honderden reacties in korte tijd bewijzen wel hoe dit onderwerp leeft in Zwartsluis”, stelt Greet Generaal. “Niet zo raar, want de sluis vormt niet alleen het hart van het dorp, maar is ook van groot belang voor de recreatie en tal van evenementen.  De Kolksluis is één van de belangrijkste gezichtsbepalende elementen in Zwartsluis.”

Generaal en Bonsink tonen zich ingenomen met de steun van de inwoners. “Geweldig ook dat dit bijdraagt tot snelle actie. Wij zijn blij met de toezegging  van burgemeester Bilder dat hij de sluis niet alleen voordraagt voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst, maar dat hij zich ook tot het uiterste wil inspannen de Kolksluis op de Rijksmonumentenlijst geplaatst te krijgen.”

Plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst is een goede stap in de richting van behoud én goed beheer van de sluis. Het betekent dat de Kolksluis een beschermde status als monument krijgt. Dit betekent voor de eigenaar onder meer de verplichting te zorgen voor goed onderhoud.