Door op 5 juli 2013

Belevenissen van een wethouder

Onvoorstelbaar wat je als wethouder tussen twee Vuistjes allemaal kan meemaken. De inkt van het vorige Vuistje was nog niet droog of ik moest met de raad in gesprek over het winkelplan ’t Hoenbroeck in Hasselt. Conclusie: na jaren ploeteren gaat definitief de stekker er uit. Het gaat niet door. Over en sluiten. Of dat ook betekent dat alles blijft zoals het nu is weet ik niet, maar voor nu is het uithuilen en opnieuw beginnen voor sommige middenstanders.

Een avond later werden we welkom geheten in Genemuiden. Door een volle zaal SGP-ers…. De SGP had een thema avond georganiseerd met hun eigen Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf en die had voor de gezelligheid ons Kamerlid Henk Neijboer meegenomen. Leuk wel, al was het wel confronterend voor ons te moeten constateren dat de SGP moeiteloos een zaal vol mensen weet te trekken, waar dat voor ons toch wel een probleem is. Enfin, met drie PvdA’ers en een CDA’er hebben we voor de politieke afwisseling gezorgd.

Weer een dag later werd het nieuwe muziekcentrum in Zwartsluis geopend. Wat ooit Museum Schoonewelle was is nu het MCV en hopelijk gaan gebouw en gebruiker een mooie en lange toekomst tegemoet. Met het personeel van de gemeente gingen we een dagje naar Terschelling, altijd mooi, en een week later brachten de Hanzedagen mij naar het Duitse Herford. Herford is niet al te ver weg en zodoende heeft ook de raad de gelegenheid aangegrepen het als bestemming voor het jaarlijkse raadsuitje te kiezen. Dat leidde op vrijdag tot een gezellige bestuurlijke drukte. Er waren trouwens meer Nederlandse gemeenteraden in Herford, dus het gehalte Nederlandse bekenden was sowieso hoog.

Weer een week later waren we opnieuw met een aantal raadsleden in Genemuiden. Dit keer voor een Tour de Horeca. De gezamenlijk horeca van Zwartewaterland had een programma georganiseerd dat ons er van moest overtuigen dat de verkoop van alcohol toch echt alleen op verantwoorde wijze kan plaatsvinden door hen. Je zou kunnen zeggen dat zij het monopoly op alcohol schenken claimen. Het was wel leuk en het verliep allemaal in een gemoedelijke sfeer. Maar of het nu ineens gedaan moet zijn met De Linde, sportkantines, kerkelijke gebouwen, jongerencentra….. Ik ben niet zover in elk geval. In tegendeel zou ik bijna zeggen. De horeca heeft in mijn ogen meer baat bij de paracommercie dan ze zelf beseffen.

Meteen daarna hebben we nog een kort weekje vakantie genoten. Fietsen in Friesland en Groningen. Met veel regen. We hadden met gemak voor de consumentenbond een regenpakkentest kunnen uitvoeren.

Goed en wel weer thuis en opgedroogd mocht ik aanschuiven voor een live radio-uitzending op locatie van Zwartewater FM. In De Linde in Hasselt hadden ze bedacht, een beetje naar voorbeeld van ‘Spijkers met Koppen’, een programma te maken met een bijzondere gast. Die bijzonder gast zou PvdA staatssecretaris Jetta Klijnsma zijn. En ik mocht ook meepraten, net als Sluziger huisarts Jos de Maat en Annet Westerdijk van WEZO. Het zaaltje van De Linde was vol, alleen…. Jetta was er niet. Ze was met spoed naar de tweede kamer geroepen en had al haar afspraken voor die dag moeten afzeggen. Er was een waardige vervanger, maar ja, Jetta was natuurlijk wel de kers op de taart geweest. Desondanks een leuke avond en in het najaar gaan ze het opnieuw proberen met Jetta. Ze staat immers bij ons in het krijt.

De laatste belevenis die ik hier meld is de raadsvergadering van 27 juni. Een dramatisch verlopen avond met voor de zoveelste keer een hooghartige en arrogante ChristenUnie fractie die geen enkele aanleiding zag een crisis te voorkomen. Met een dramatische afloop. Een motie van wantrouwen tegen de CU en haar wethouder werd door 14 van de 18 aanwezige raadsleden gesteund. Onze fractievoorzitter Astrid vervulde een heldenrol en dat deed ze met verve. Wat mij betreft was zij de held van de avond. We zijn er nog niet klaar mee, maar voorlopig gaan we met de brokken het zomerreces in.

Ik hoop wel dat de periode tot het volgende Vuistje iets rustiger zal verlopen.

Lucas Boshove