Op de schouders van Reuzen (4)

7 januari 2022

Op de schouders van reuzen… (4)

 

Aan het einde van het derde artikel in de reeks ‘Op de schouders van reuzen’ heb ik de lezer achtergelaten met een prangende vraag. Heeft het wat uitgemaakt of Jan Bonthuis en Eef Been wel of niet zo lang mee Genemuiden hebben meebestuurd? Is het werk van Henk van Schaik, Henk Laarakkers en Lucas Boshove van blijvend belang geweest voor Hasselt (en Zwartewaterland) en zou het voor Zwartsluis enig verschil hebben gemaakt dat Grietje Vinke daar als wethouder aan het roer heeft gestaan? Een gemeente besturen, dat doe je samen, met alle raadsleden, maar dat betekent niet dat je niet een stempel zou kunnen drukken. Soms heel concreet; geen Meente in Genemuiden zonder mannen als Eef Been en Reint Breman. De culturele evenementen in Hasselt konden van de grond komen omdat er PvdA-wethouders zaten die het belang van cultuur voor een samenleving benadrukten. En of er ooit een Kulturhuus in Zwartsluis of een bloeiende organisatie voor kinderopvang in Zwartsluis zou zijn gekomen, of een armoedebeleid, zonder Grietje Vinke, is twijfelachtig. Natuurlijk kun je ook vanuit de raad dingen bereiken. Op één van mijn hardlooprondjes kom ik over de Prinsensluis, bij het Venerietekanaal. Dat daar nog een sluis is, is maar aan één man (nou vooruit, twee; ook aan Dirk van der Schrier) te danken; aan Tiem van Dalfsen (voor alle duidelijkheid, ook PvdA) die, toen het toenmalige college van Genemuiden allang had ingestemd met een door het waterschap gewenste ‘versobering’ (lees: vernietiging) van dit monument, restauratie voor de poorten van de hel heeft weggesleept.

 

Nu zal een kritische geest misschien denken: “Mooi makkelijk, meeliften op de goede werken van voorgangers, maar wat heeft het nu de achterliggende jaren voor verschil gemaakt dat de PvdA halverwege is toegetreden tot het college?” Misschien kan ik dat proberen duidelijk te maken aan de hand van een voorbeeld. Toen ik, als vervanger van Jannet, in 2018 weer in de gemeenteraad terecht kwam, werd juist het Agnietenterrein in Zwartsluis ontwikkeld. Naast wat rijtjeswoningen kwamen er vrijstaande woningen en twee-onder-één-kappers. Mooi plan, dat heeft de tijd inmiddels wel uitgewezen en een aanwinst voor Zwartsluis. Wat wij, als PvdA, onbegrijpelijk vonden, en waar we ons dus ook tegen verzet hebben, is dat de duurdere categorieën een forse subsidie ontvingen indien ze over zouden gaan tot het treffen van duurzaamheidsmaatregelen. Een ‘villasubsidie’ hebben we dat genoemd, maar toen het op stemmen aankwam stonden we alleen. Nu, drie jaar later, heeft het college op Tag West in plaats van enorme kavels voor vrijstaande woningen extra rijtjeswoningen in de plannen laten opnemen; woningen die nog enigszins betaalbaar worden voor ‘de gewone man en vrouw’. Verschil in prioriteitstelling, maar wat ons betreft wel wezenlijk. Tegelijkertijd is er voor gezorgd dat, waar de gesprekken met de projectontwikkelaar aan het begin van de raadsperiode de vorm dreigden aan te nemen van een juridische strijd, er nu bijna een bestemmingsplan aan de raad kan worden aangeboden dat voorziet in de bouw van 240 woningen, zodat Genemuiden de komende jaren vooruit kan. Best bijzonder dat juist op zo’n moment het CDA begint te klagen dat de woningbouw versneld moet worden. Tot 2018 hebben ze toch echt zelf continue deel uitgemaakt van het college.

Wat misschien de buitenstaander niet zo opvalt is dat dit college ook bezig is een aantal langslepende dossiers tot een (goed?) einde te brengen. Zo kan gerust gezegd worden dat de gemeentelijke financiën op orde zijn. De problemen rond Overwaters (en ja, dat doet ook pijn) naderen een ontknoping. Het ‘oude zeer’ dat een goede relatie met de Ontwikkelings Combinatie Genemuiden al jaren vertroebelt lijkt ook oplosbaar. Over Tag is hierboven al wat gezegd. Allemaal dossiers, waar veel negatieve energie in ging zitten en die onevenredig veel ambtelijke inzet hebben gevraagd. Tijd die je beter aan andere onderwerpen kunt besteden.

En ook op andere punten heeft onze partij haar stempel gezet. In Hasselt komt de parallelweg over het Bodewesterrein er nu eindelijk. Dan kan ook het verkeersluw en aantrekkelijker maken van het stadscentrum worden aangepakt. Het college is voornemens, ondanks gesputter van de kant van Rijkswaterstaat, de verloedering van de Kolksluis in Zwartsluis te stoppen door dat complex aan te wijzen als gemeentelijk monument. Als wethouder Ruimtelijke ordening van de kleinste gemeente die belangen heeft in Mastenbroek (best bijzonder dus), mag ik een proces aanturen dat een oplossing moet gaan bieden voor de problemen die samenhangen met veenweideproblematiek (bodemdaling) en stikstof. Samen met alle gebiedspartijen gaan we op zoek naar een toekomst voor de polder. Ook de belangen van natuur en agrariërs zijn bij onze partij in vertrouwde handen.

Geen eenvoudige opgave, maar wel één die van levensbelang is voor het behoud van en toekomstbestendig maken van dit oude cultuurlandschap.

Ondertussen staan we, als partij, midden in de samenleving. Klaas Eenkhoorn heeft zich het vuur uit de sloffen gelopen om ervoor te zorgen dat de gevaarlijke uitrit van Breman, dwars over een druk fietspad, nog net op tijd ter discussie werd gesteld. En, door samen op te trekken met een grote groep verontruste burgers, lijkt dat succes te hebben gehad. In eendrachtige samenwerking met de Provinciale Statenfractie van de PvdA werd net op tijd een stokje gestoken voor dit onzalige plan. In Zwartsluis is men geweldig in zijn sas met het nieuwe wandelpad langs de vijver Sportpark de Cingellanden. Een prachtige voorziening, compleet met beweegtuin, die er vooral is gekomen door de niet aflatende inzet van Greet Generaal. Dan is het bijna sneu om te zien hoe anderen (zoals BGZ) met dat resultaat goede sier proberen te maken.

Ook de sociale agenda wordt niet uit het oog verloren; het armoedebeleid wordt opnieuw tegen het licht gehouden. Als voorschot is een PvdA-voorstel om een jeugdcultuurfonds in te stellen, aangenomen, net als een ‘boodschappenmotie’ (mensen in de bijstand hoeven niet te worden gekort als ze eens iets extra krijgen toegestopt door familie of vrienden). Het vrijwilligerscompliment is op voorstel van de PvdA behouden. De fractie van de PvdA kwam met het initiatief om meer ruimte aan jeugd te bieden door samen met hen op zoek te gaan naar chillplekken. Er is geld gereserveerd voor een jaarlijkse bijdrage aan een cultureel evenement in elke kern. En elk jaar wordt in een kern of het buitengebied de bevolking uitgedaagd om met mooie plannen te komen, die dan kunnen worden gerealiseerd met behulp van stadscheques.

Aanleg van geveltuintjes wordt, in onze sterk versteende gemeente, aangemoedigd. En om niet alleen maar te roepen dat er iets moet gebeuren aan de problemen op de woningmarkt, heeft de PvdA een motie ingediend, die raadsbreed is omarmd, om twee jaar lang een ‘aanjager’ aan te stellen die op allerlei manieren moet zorgen dat er meer, gevarieerder en betaalbaar gebouwd wordt in onze gemeente. Aanvullend hieraan is tevens door onze inzet besloten om de woningbouw in Hasselt aan de Weede voor o.a. starters, sociale huur en senioren te versnellen.

Aan het eind van het afgelopen jaar heeft de fractie ook bereikt dat zelftests gratis aan burgers met een minimuminkomen beschikbaar worden gesteld. Al in het begin van de coronapandemie kwamen er op voorstel van de PvdA fractie gratis mondkapjes voor inwoners met een smalle beurs.

Lang geen compleet overzicht van de inzet en resultaten van de PvdA in de afgelopen 4 jaar, maar wel een behoorlijke lijst die een goede indruk geeft van waar wij ons voor inzetten en wat we voor onze gemeente en gemeenschap willen betekenen.

Tenslotte… De bijna voorbije raadsperiode valt uiteen in twee gedeelten. Twee jaar voor Corona en met BGZ in het college en twee jaar met Corona en de Partij van de Arbeid in het college. Hoewel Covid de tweede helft in veel opzichten lastiger gemaakt heeft, is er duidelijk sprake van een veel constructievere samenwerking binnen het college met drie stabiele partijen die elkaar vertrouwen. Daarvan heeft Zwartewaterland de achterliggende twee jaren de vruchten kunnen plukken.

Maakt het dus wat uit wie in de raad of het college aan tafel zitten? Ik beweer niet dat alles wat ik hierboven heb aangehaald enkel en alleen de verdienste is van de Partij van de Arbeid. Ik beweer wel dat, wanneer we werk willen maken van een sociale, rechtvaardiger en duurzamer Zwartewaterland waar het goed toeven is voor alle inwoners, dat beter gaat met dan zonder een sterke Partij van de Arbeid.

 

Harrie Rietman, wethouder