Bewegingsarmoede in coronatijd.
Het is een treurig aanblik. Lege sportaccommodaties of accommodaties die maar heel beperkt open mogen zijn. Ik maak het zelf elke dag mee. In een tijd dat de Overtoom moet bruisen van de sportactiviteiten is het een “dooie” boel. Op moment van schrijven hoort eigenlijk het nachtvolleybaltoernooi van Ruutvoorn van start te gaan. We weten allemaal dat de huidige Covid maatregelen dit niet toe laten. Hetzelfde was het geval met het Zwartewaterland zaalvoetbaltoernooi. Tussen kerst en nieuwjaar naast een sportieve strijd, ook een evenement waarbij sociale contacten hoogtij vieren.
Ik kan me best wel neerleggen bij sommige maatregelen. Geen publiek en geen competities is nog wel te overzien. In de tijd dat we te maken hebben met Covid 19 hebben we leren improviseren. Als beheerders en als verenigingen die gebruik maken van de sporthal. Elke keer als er weer iets mocht pasten we roosters aan en faciliteerden we maximaal voor onze gebruikers. Net zoals veel sportverenigingen met eigen accommodaties in Zwartewaterland dat deden. Daarnaast viel het mij op dat verenigingen elkaar wisten te vinden. Volleyballen op de ijsbaan is een mooi staaltje van samenwerking. Winterzwemmen in Hasselt is prima geregeld en voorziet in een behoefte.
Een lege kickboks ruimte en sporthal, verlaten buiten accommodaties. Het gaat mij aan het hart. Dat er geen competities zijn is nog niet eens het ergste. Belangrijker is dat niet sporten of bewegen veel doet met de gezondheid van mensen. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om de gevolgen op langere termijn te voorspellen. Als volwassene kun je nog wel gauw een andere invulling aan bewegen geven. Fietsen, wandelen of hardlopen is een prima invulling. Hebben we ook een omgeving voor. Ergens een strandje voor mensen die willen ”dippen”, buiten zemmen of winterzwemmen zou nog een mooie aanvulling zijn. Anders is het met de jeugd. Scholen dicht, sportverenigingen en accommodaties die de deuren gesloten moeten houden. De verleiding om de hele dag te gaan gamen of bankhangen is groot.
Het sociale en gezondheid aspect van sportbeoefening wordt zwaar onderschat. Het gaat niet altijd om een topprestatie. Sporten en bewegen is onderdeel van een gezonde levensstijl, en volgens mij kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is een essentieel onderdeel van onze gezondheidszorg. Veel “oudere jongeren” lopen het dagelijkse rondje van Erik Scherder wel. Eric is een held. Hij verkondigt het al vanaf het begin van de Covid crisis dat bewegen een onderdeel is om de pandemie door te komen. Veel andere mensen hebben behoefte om weer gewoon hun sport te kunnen beoefenen, en volgens mij is dat ook prima te regelen. Wanneer er weer iets mocht waren accommodaties en verenigen ook prima in staat om dat te regelen. Zo zouden we nu ook weer kunnen opstarten. Alles hoeft niet meteen vol “los” te gaan. Het sociale aspect van de “derde helft” is eigenlijk van latere zorg, maar niet onbelangrijk.
Mijn oproep aan de raad is om alles in het werk te stellen om beweegarmoede te bestrijden. Ook een oproep aan het nieuwe kabinet. Geef sporters ruimte voor zover dat mogelijk is. Anders krijgen we daar in de toekomst de rekening voor gepresenteerd.
Eddy Beens