Door Klaas Eenkhoorn op 13 november 2013

Zakelijkheid

Regeren is vooruitzien en dat is een waarheid als een koe. Toch merk ik daar te weinig van binnen onze gemeentelijke organisatie. De begroting wordt vastgesteld en daar gaat men voortvarend mee aan het werk, als er dan gedurende het jaar tegenvallers zijn, dan zien we achteraf wel hoe dat wordt opgelost. Dat is althans mijn gevoel, dat ik heb overgehouden van deze bestuursperiode. Ik denk dan weleens wie heeft de regie over de financiën. Ook bij de inwoners van Zwartewaterland zullen de wenkbrauwen weleens worden gefronst. Soms leest men dat de gemeente het water aan de lippen staat en een tijdje later worden er weer uitgaven gedaan waarvan men denkt: ‘ Was dit nou nodig in tijden van crisis? ’

Ook binnen de raad heeft men moeite met het vooruitzien. Er worden veel populistische voorstellen geopperd en uitgevoerd, die niet structureel bijdragen aan een financieel gezonde gemeente. Stel je voor dat de ene kern er beter voorstaat dan de ander. Ik zeg wel eens: ‘Als je een gezin hebt met zes kinderen, dan krijgen ze toch ook niet allemaal tegelijk nieuwe kleren’. Je verdeelt de uitgaven over een langere periode, maar uiteindelijk hebben ze allemaal wel een keer nieuwe kleren gehad. Zo moeten we ook omgaan met gemeenschapsgeld.Maar we modderen voort en ik ben ervan overtuigd dat de wal het schip keert.

Trekt men dan geen lering van hetgeen, dat zich momenteel afspeelt in de wereld. Of denkt men het zal mijn tijd wel uitdienen. Het is makkelijk weggeven van andermans geld! Al met al baart mij deze mentaliteit zorgen om in de toekomst een gezonde financiële gemeente te hebben. Een gemeente waar voldoende middelen beschikbaar zijn om de mensen goede zorg te kunnen bieden. Een gemeente waar ook nog leuke evenementen kunnen worden georganiseerd. Etc., etc. We moeten beter op de centen passen en dus zakelijker worden. Daarvoor zal er binnen onze gemeentelijke organisatie een cultuurverandering moeten plaatsvinden en waar naar mijn mening ook andere poppetjes op het schaakbord komen te staan. Ook zullen de raadsfracties hieraan bij moeten dragen. Voor een dergelijke operatie zou ik wel een flink bedrag willen reserveren. Dat is een investering die je dubbel en dwars terug kunt verdienen. We moeten als organisatie naar meer efficiency en een betere kwaliteit. Doen we dit niet, dan ben ik bang, dat we binnen afzienbare tijd aan de leiband lopen van de provincie. Op de huidige manier houden we het volgens mij niet vol.

Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is, het is een uitdaging om in de komende raadsperiode meer efficiency en kwaliteit te realiseren. De toekomstige coalitie zal dan wel het algemeen belang boven het eigen belang moeten stellen. Ik weet dat het in de politiek een zeer moeilijk iets is, maar hebben we nog iets te kiezen? Geld regeert helaas de wereld en we moeten zorgen om niet aan de bedelstaf te geraken. Dan worden we geregeerd en dat zou toch jammer zijn.

Klaas Eenkhoorn

Klaas Eenkhoorn

Klaas Eenkhoorn

Klaas is geboren op 31 augustus 1956 in Genemuiden. Hij is raadslid voor de PvdA. Daarnaast is hij als raadslid onderdeel van de audit-commisie. Ook is hij lid van het ombudsteam van de PvdA Zwartewaterland. Hij is te bereiken op 06-54328373. Zijn adres is Erfgenamenwegje 1, 8061 AC  in Hasselt.  

Meer over Klaas Eenkhoorn