11 november 2013

Groter woongenot dan vooraf gedacht

Bewoners van het oudste deel van de Binnenlanden (Irenestraat en omgeving) wonen met veel plezier in hun wijk, zo bleek zaterdag tijdens een buurtbezoek van de PvdA. Opvallend was dat veel bewoners voorstander zijn van een alcoholverbod voor jongeren onder de achttien jaar.

De PvdA’ers (fractie- en partijleden) voegden na een krantenartikel in De Stentor zaterdagochtend een extra vraag toe aan hun lijstje, waarmee ze langs de deuren gingen. Burgemeester Bilder zegt in de krant dat handhaving op drankgebruik van jongeren van 15 tot 18 jaar voor hem geen prioriteit is, omdat dit in onze gemeente redelijk geaccepteerd wordt. “Bijna alle bewoners die we zaterdag spraken zijn het daarmee niet eens. Zowel ouderen als jonge gezinnen vinden dat het een taak van de overheid is om drankgebruik onder jongeren tegen te gaan. En handhaven hoort daarbij.”, vertelt lijsttrekker Astrid Dijkstra.

Zij liep met een tiental partijgenoten door onder meer Irenestraat, Marijkestraat en de Stuivenbergstraat. Straten van een wijk die na de Tweede Wereldoorlog ontstond. Mensen wonen er met plezier, omdat voorzieningen dichtbij zijn en omdat ze op buurtgenoten kunnen bouwen. “Ook zijn ze heel tevreden over het woongenot. Veel meer dan ik had verwacht. Je bent al snel geneigd om te denken dat de voorzieningen in deze wat oudere woningen zijn achtergebleven, maar dat blijkt absoluut niet het geval”, zegt Tiem van Dalfsen.

Dat soort constateringen maken de buurtbezoeken volgens hem waardevol. Eerder sprak de PvdA al met wijkbewoners in Zwartsluis en Hasselt. “Overal wonen de mensen naar volle tevredenheid. In de media lees je altijd over grote onvrede onder Nederlanders, maar daarvan is hier geen sprake. Hooguit maken mensen zich zorgen om zorgen die er nog niet zijn”, aldus Van Dalfsen, verwijzend naar aanstaande veranderingen. Gemeenten krijgen steeds meer taken van de Rijksoverheid en mede daardoor zijn bezuinigingen nodig.

De grootste ergernis in deze wijk van Genemuiden blijkt het gebrek aan speelvoorzieningen. Beoogd wethouder Harrie Rietman ziet een mogelijke oplossing. “Aan de rand van deze wijk ligt de peuterspeelzaal. Wellicht is het mogelijk dat de buurt van de daar aanwezige voorzieningen gebruik kan maken, waarbij wijkbewoners dan verantwoordelijk zijn voor een deel van het beheer. Dat moeten we de komende tijd uitzoeken.”